Skip to content

Het verhaal van Meat-Vlees; service, aandacht en kwaliteit

1942 – 1978

Al sinds 1942 is de familie Voordouw werkzaam in het vlees. In 1942 startte Jan Voordouw als knecht bij Slagerij Verhoog aan de Doezastraat in Leiden. Toen Verhoog in 1956 besloot te stoppen met de zaak was Jan de aangewezen opvolger voor de slagerij. Modelslagerij Voordouw opende in 1956 haar deuren. In 1972 heeft André Voordouw, de zoon van Jan, de liefde voor het slagersvak ontdekt en is als tweede generatie Voordouw het bedrijf in gekomen.

1978 – 2020

Het is 1978 wanneer André de knoop doorhakt en besluit om na jaren bij zijn vader Jan in de slagerij gewerkt te hebben zijn eigen zaak te starten. Hij heeft de slagersvakschool voltooid en alle fijne kneepjes van het vak geleerd van Jan. Na een lange zoektocht vindt hij slagerij Ruitenbeek. Ruitenbeek wilde zijn slagerij verkopen en na enige tijd werden André en Ruitenbeek het eens. Hiermee is in 1979 Slagerij André Voordouw opgericht in Leiden Zuid-West.

Jarenlang is de zaak erg succesvol, maar door de veranderende arbeidscultuur in Nederland zijn de grootgrutters in opkomst en staan de kleine vers specialisten onder druk. André ziet steeds meer van zijn omzet verdwijnen richting de supermarkten.

Vlakbij Slagerij André Voordouw zat het toenmalige bejaardentehuis Zuidwijck. Zij waren begin negentiger jaren niet meer tevreden met de slager die ze hadden en klopten bij André aan of hij wellicht vlees kon leveren bij Zuidwijck. Na enige twijfel besloot André om het ‘gewoon’ te doen en te kijken waar het toe leidt. Zuidwijck bleek al snel erg tevreden met de kwaliteit van de producten en de klantgerichte service van André.

Door deze positieve ervaringen ging André ‘de boer op’ langs meer bejaardentehuizen in de regio. Langzaamaan breidde de klantenkring zich uit en tegen het eind van de jaren negentig zaten er zo’n 20 bejaardentehuizen en zorginstellingen in het klantenbestand. De buurtslagerij werd verbouwd tot een professionele productieruimte die voldeed aan alle eisen van hygiëne en voedselveiligheid in die tijd.

De ontwikkelingen binnen het bedrijf gingen door, er werd uitgebreid met een volautomatisch snijlijn voor vleeswaren en kaas, het personeelsbestand breidde zich uit en in 2010 waren er 7 personeelsleden en 50 verzorgingstehuizen in het klantenbestand. De productieruimte in Leiden Zuid-West was te klein geworden. Om aan de kernwaarden vast te kunnen blijven houden besloot André dat het tijd was voor de volgende stap, een grotere productielocatie. Er werd definitief afscheid genomen van buurtslagerij André Voordouw en een grotere productielocatie in Leiden werd betrokken. Na een intensieve verbouwing was de verhuizing eind 2010 een feit en ging Slagerij André Voordouw verder als Voordouw Vlees en Vleeswaren.

Om meer invulling te kunnen geven aan de werkzaamheden naast het slagersvak kwam in 2010 de zoon van André, André jr, het team versterken. Dankzij de inspanningen van het gehele team is de klantenkring van Voordouw Vlees en Vleeswaren inmiddels uitgebreid met vele zorginstellingen, horecagelegenheden en grootverbruikers en eten duizenden mensen door heel Nederland dagelijks vlees van Voordouw Vlees en Vleeswaren. Maar nog altijd is serviceaandacht voor de klant en kwaliteit hetgeen dat voorop staat bij Voordouw Vlees en Vleeswaren.

Jan en André  bij de opening van Slagerij André Voordouw

2020 – heden

Vanaf 2019 is er wederom een omslag bij de consument gaande, men is de kwaliteit van het vlees uit de supermarkt ‘zat’, en ook de consument zoekt weer naar service, aandacht en een kwalitatief hoogwaardig stuk vlees. Laat dit nou net zijn wat Voordouw al van oudsher doet en is blijven doen.

Om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag vanuit de consument is in 2020 Meat-Vlees opgericht. Een moderne online slagerij met dagverse producten die vanuit de productielocatie van Voordouw Vlees en Vleeswaren worden bereid. De producten worden gekoeld door heel Nederland geleverd bij de consument thuis, met als uitgangspunt serviceaandacht en kwaliteit.